Licht woordenboek


woorden_2_1


Volspectrum daglichtlamp of  Full Spectrum Lighting (FSL)  Lamp  die het werkelijke daglicht imiteert.  Lichtbronnen die een lichtspectrum produceren dat het gehele spectrum van zichtbaar licht bevat (380-700nm), geen haperingen in de spectrale output, delen van het uva en uvb  spectrum, een kleurtemperatuur van ±5500K en een minimum CRI van 95+.

Colour rendering Index – kleur weergave index (CRI, in Ra) Een internationale methode, gebruikt om de kwaliteit van het licht te meten en om de capaciteit om het vermogen van de lamp om kleur van objecten weer te geven, te beoordelen. Hoe hoger de CRI, hoe kleurechter de objecten verlicht worden. De waarde van kunstlicht ligt tussen 70 (slecht) tot 100 (zonlicht).

Colour Temperature- Kleurtemperatuur (CCT, in Kelvin) De kleurtemperatuur van een lichtbron voor wit licht is gedefinieerd als de temperatuur van een zwart lichaam waarvan het uitgestraalde licht dezelfde kleurindruk geeft als de werkelijke lichtbron. De kleurtemperatuur wordt meestal uitgedrukt in Kelvin (K). Lampen lager dan 5000K neigen meer naar geel (warm),  lampen van meer dan 6000K neigen naar een blauw/groen licht. Daglicht kleur wordt als beter beschouwd voor visuele taken. Daglicht in Europa heeft een kleurtemperatuur van ±5500 K op de middag.

Lumen (lm) De lumen (symbool: lm) is de eenheid voor lichtstroom, dit wil zeggen voor de hoeveelheid van licht die wordt uitgestraald door een bepaalde lichtbron. Bijvoorbeeld: een vlam van een kaars zorgt voor 10 lm, terwijl een 36W TL-lamp  ~2300 lm veroorzaakt.

Lux (lx) De lux (symbool lx) is een eenheid van verlichtingssterkte: 1 lux is de lichtsterkte voortgebracht door 1 candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron. Zoveel te hoger de lux, zoveel te meer licht de lichtbron produceert over een bepaald gebied. 1lx=1lm/m²

Fosfor (Phosphorus) Een anorganisch chemisch product dat zich op de binnenzijde van het glas van een fluorescerende lamp bevind. Het is bedoeld om de korte stralen van de UV-straling te absorberen en om te zetten en terug uit te stralen als zichtbaar licht. Doorsnee fluorescerende lampen gebruiken 3 fosforpoeders, volspectrum lampen meer dan 5.

Licht flikkeringen Verwijst naar snelle herhaalde veranderingen in de licht intensiteit. Dit wordt veroorzaakt als de toegediende voltage (e.g. 50 Hz) onstabiel is. Het gebruik van hoge frequentie elektronische ballast (20000 Hz of hoger) resulteert in meer dan 50% vermindering van de bijhorende klachten.

Seasonal Affective Disorder (SAD) seizoens gebonden affectivitetsstoornis Beter bekend als winterdepressie of winterblues, men beschrijft de symptomen als gevoelens van verdriet en lethargie, verhoogde eetlust en slapeloosheid. Dit kan behandeld worden met lichttherapie.

Licht therapie, Fototherapie  Bestaat uit een blootstellen aan daglicht, of aan specifieke onderdelen van lichtstralen, of blootstelling aan zeer helder, volspectrum daglichtlamp.  Lichttherapie heeft zijn nut reeds bewezen in behandeling van een aantal aandoeningen zoals depressie, slaapstoornissen, huidaandoeningen, neonatale icterus, jetlag en seizoensgebonden affectiviteit stoornissen. Het is belangrijk dat dit met volspectrum lampen gebeurt om werkzaam te zijn.

Spectrometer Speciaal ontworpen instrument om het spectrum van een lichtbron te onderzoeken. Vergelijkbaar met prisma brillen waarin het wit licht verspreidt wordt in de regenboogkleuren van het optisch spectrum.
 
Edison Schroef (E27, E14) Wereldwijd gebruikte fitting. De standaard lamp schroeffitting is 27 mm in diameter. De kleinere lamp is 14 mm in diameter and specifiek gebruikt voor kleinere decoratieve fittingen.

 
T5 fitting (of G13 fitting)  Fluorescerende lampen die vijf-achtste van een inch (16 mm) in diameter zijn.

T8 fitting (of G5 fitting )  Fluorescerende lampen die acht-achtste van een inch (26 mm) in diameter zijn.

Tri-fosfor Hoewel de uitvinding van de tri-fosfor lampen gezien kan worden als een vooruitgang vergeleken met de oudere standaard fluorescerende lampen, gebruiken ze slecht 3 fosfor in plaats van minimaal 5 zoals bij de volspectrum  daglicht lampen gebruikelijk is. Trifosofor lampen halen meestel een CRI van 70.

Vitamin D Vitamine D wordt voor het grootste deel  gehaald uit zonlicht. De synthese ervan in het menselijk lichaam wordt getriggerd door zonlicht (specifiek door de UV-B stralen) op de huid. Vitamine D speelt een erg belangrijke rol in ons lichaam. Volspectrum daglichtlampen zorgen voor een vervanging van zonlicht.

copyright 2009 daglichtwinkel.nl