Wat is daglicht?

Een korte geschiedenis van het ontstaan van de volspectrum verlichting.

Een volspectrum daglichtlamp onderscheidt zich van een gewone daglichtlamp door meer dan 6 fosforpoeders in de lamp te hebben, dus meer dan 6 spectra van het licht weer te geven. True-Light heeft  14 fosforpoeders!


Het originele idee van volspectrum daglicht is  50 jaar geleden ontstaan.

In het begin van de twintigste eeuw was de Amerikaanse marine actief op zoek naar methodes om ziekten te bestrijden die regelmatig voorkwamen op onderzeeboten waar geen natuurlijk daglicht beschikbaar was voor de bemanning die vaak gedurende vele dagen, weken en zelfs maanden aan boord bleef. Uiteindelijk kwam in opdracht van de NASA de oplossing door de productie van de eerste TL-lampen van True-Light die natuurlijk daglicht nabootsten waarbij ook UV licht vrijkwam. Hierdoor bleef de bemanning gezond, zelfs zonder contact met natuurlijk daglicht.

In deze begindagen konden weinigen zich de dure lichttubes voor specifieke doeleinden permitteren. Intussen is echter het bewustzijn van veel mensen hierin veranderd. Er zijn nu enkele merken volspectrum daglichtlampen en vele merken daglichtlampen( niet volspectrum) op de markt.
 
 

Immers, hoeveel producten ken je die een dermate groot verschil kunnen maken in je leven door zo’n simpele ingreep als het vervangen van enkele lampen in je huis of kantoor?


Analyse van het spectrum – volspectrum daglicht  voordeel

Volspectrum licht betekent letterlijk „het volledige spectrum van het zonlicht dat ons op aarde bereikt”. Onder dit specifieke licht zijn we gedurende miljoenen jaren geëvolueerd, dus zou men vermoeden dat dit licht ideaal is uitgebalanceerd en gezond voor lichaam en geest. Hierover bestaat geen twijfel.

Iedereen weet hoe verschillend we ons voelen op een heldere zonnige dag tegenover de stemmingswisselingen die we vaak doormaken op donkere dagen. De reden hiervoor zijn de verschillen in het spectrum tussen zonlicht en kunstlicht.

Als we naar het licht van een lamp kijken welke wit licht, produceert, wil dit nog niet zeggen dat het licht alle zeven kleuren van het volledige spectrum bevat.

 

viva on
standard on

De burolamp aan de linker kant is voorzien van volspectrum daglicht, de rechter is voorzien van warm licht.

 

 

Het is u misschien bekend dat de miljoenen kleuren die door onze televisie,- en computerschermen opgebouwd zijn uit enkel drie kleuren, namelijk (R)ood, (G)roen en (B)lauw. Hetgeen wat wij zien kunnen we dus qua spectrumopbouw moeilijk onderscheiden. Om die reden kunnen we dus niet waarnemen dat een normale standaard lichtbron alleen deze 3 kleurenpieken weergeven (RGB).

True-Light vertoont kleuren in het spectrum, welke bij standaard lichtbronnen donker blijven. Om goed te kunnen zien en om ons goed te voelen hebben we alle golflengten van het licht nodig. Het doel van True-Light is om aan zijn klanten een uitgebalanceerde lichtbron aan te bieden, met inbegrip van een doorlopend spectrum met een noch te lage, noch te hoge kleurtemperatuur en met een kleurreproductie die zo dicht mogelijk het zonlicht benaderd.

“ In een lagere school in Amerika werd het aantal afwezigheden door ziekte opmerkelijk lager als er in het klaslokaal gebruik werd gemaakt van volspectrum licht.“ W. London: The Lancet

Voel je goed – Gezondheid en welzijn

Het is fijn je goed te voelen! En het is een feit dat licht niet alleen ons immuunsysteem beïnvloed, maar ook invloed heeft op onze gemoedstoestand, algehele gezondheid en ons gevoel van welbehagen.

Het doel van het volspectrum daglicht is daarom om een ideale sfeer te creëren om in te werken en te leven in huizen en kantoren. Als we in een aangename omgeving kunnen werken, worden we productiever en creatiever.

Met volspectrum licht kan concentratiegebrek, dat te wijten is aan een slechte verlichting, zeer snel opgelost worden. Branderige ogen, hoofdpijn en vermoeidheid kunnen eenvoudig vermeden worden door de effecten van kunstlicht te minimaliseren, door toepassing van volspectrum licht.

Flikkeringen en verkeerde verlichting kunnen de factor zijn voor stress, agressiviteit hyperactiviteit en leerstoornissen bij mensen. Vaak wordt er echter een andere diagnose gesteld als factor voor de bovenstaande situaties.

Volspectrum licht  zorgt ervoor dat stress niveau en hoofdpijn verminderen en verbetert communicatie en productiviteit in bedrijven.

 

Waar de gezondheidsvoordelen een groot verschil uitmaken:

• Scholen, kinderdagverblijven, rusthuizen, universiteiten

• Ziekenhuizen

• kantoren en huizen

• Fabrieken, speciaal bij ploegendiensten

 

Onderstaande grafieken zijn gemaakt met een spectrometer, een apparaat waarmee nauwkeurig de elektromagnetische spectrumwaarden van een lichtbron wordt gemeten.


grafiek

copyright 2009 daglichtwinkel.nl